Vr visual

Steeds meer concrete VR, AR en MR toepassingen voor de industrie

“Leuk voor spellen en entertainment, maar wat kan ik als bedrijf ermee?”; een veelgehoorde kreet wanneer er over Virtual Reality gesproken wordt. Deze technologie klinkt voor veel bedrijven uit de maakindustrie dan ook nog als toekomstmuziek. En dat is ook niet gek: de meest bekende voorbeelden van Virtual, Augmented of Mixed Reality hebben een entertainend karakter. Denk bijvoorbeeld aan spellen als Beat Saber of Pokémon Go.

Maar, wist u dat met VR, AR of MR vrijwel iedere omgeving en situatie na te bootsen is? De kansen voor de industrie liggen voor het oprapen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van VR technieken voor het trainen van personeel, maar ook voor inspectie in productieomgevingen, het voorspellen van machineonderhoud en zelfs als bij verkoopgesprekken. De levensechte ervaring maakt namelijk dat trainingssimulaties niet meer (om)gebouwd hoeven te worden of dat u veel tijd en kosten kwijt bent aan het ontwikkelen van demo-modellen in een verkooptraject. Andere veelbelovende toepassingen zijn bijvoorbeeld onderhoud op afstand en of het eerst virtueel assembleren alvorens een onderdeel gemonteerd wordt op de machinelijn.

Steeds meer concrete toepassingen met VR, AR en MR

Na de gamingindustrie, is dan nu de (maak)industrie aan de beurt. De mogelijkheden van VR, AR en MR worden steeds omvangrijker en winnen dan ook steeds meer terrein. Niet voor niets staat de engineeringssector in de top drie groeimarkten voor VR, AR en MR. Er zijn al diverse concrete voorbeelden te noemen.

Zo heeft Enversed recentelijk een Virtual Reality toepassing ontwikkelt om cleanroompersoneel te trainen de cleanroom op de juiste manier schoon te maken. Het bedrijf BLUF heeft met de Mixed Reality applicatie van de Microsoft HoloLens een toepassing bedacht voor KLM waarmee medewerkers leren hoe een Unit Loading Device vracht pallet correct moet worden opgebouwd. Een voorbeeld van een Augmented Reality toepassing is die van Twnkls, zij hebben een applicatie bedacht voor het bedrijf Otolift waarmee de sales cycle verkort werd van 36 dagen naar 48 uur. Meer weten over deze toepassingen? Ontmoet deze bedrijven dan tijdens vakbeurs Virtual (R)evolution for Industry op dinsdag 18 juni bij Mikrocentrum in Veldhoven.

Ontdek de mogelijheden van Virtual Reality voor de industrie

Tijdens Virtual (R)evolution for Industry ontdekt u in één dag de mogelijkheden van de laatste Virtual, Mixed en Augmented Reality technologieën voor uw bedrijf. Content makers, software & hardware bedrijven en andere deskundigen op dit gebied, profileren hun bedrijf voor bezoekers uit de industrie. Ervaar VR, AR en MR en luister naar ervaringsverhalen tijdens het uitgebreide lezingenprogramma. Ook kunt u luisteren naar exposanten pitches en discussies over de toekomst van VR bijwonen in de Virtual Arena.