DigitalTwin

Workshop: Verantwoorde Innovatie in AR/VR | Schrijf nu in! (18/06: 14.30 – 16.00)

 Augmented Reality (AR) is een stukje toegevoegde werkelijkheid dat je live, direct of indirect, kan zien met je eigen ogen op een digitaal beeld. Een goed voorbeeld hiervan is Pokémon GO, waarbij virtuele Pokémon worden toegevoegd aan het beeld dat je via de smartphonecamera ziet. De mogelijkheden van AR zijn bijna grenzeloos. Alle items of objecten die je kunt bedenken zijn toe te voegen in de AR.

De ontwikkeling van AR zit in een stroomversnelling. Er komen voor de smartphone steeds meer verschillende apps met AR uit. Voor ontwikkelaars is het gemakkelijker geworden om een AR-app te produceren, waardoor de toekomst van de AR ziet er dus rooskleurig uit ziet. Hierdoor is AR op weg om een massamedium te worden. Met de komst van de 3e generatie AR-brillen zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met virtuele verschijningen die op een ingrijpende manier ons doen en laten kunnen gaan bepalen. Dat zal niet alleen ons wereldbeeld beïnvloeden, maar zelfs onze eigen positie in de wereld gaan veranderen. Kunnen mensen straks kiezen in welk domein zij zich begeven, of bepaalt het merk van je bril of je in een Apple, Google of Facebook wereld rondloopt? Gaan we in de toekomst als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn?

In het Europese project LIV_IN probeert een aantal bedrijven via Responsible Innovation, dus verantwoorde innovatie, te komen tot zinvolle en nuttige innovaties die ons leven en onze gezondheid in 2030 sterk zullen beïnvloeden. Wat de AR ontwikkelingen in onze woon- en leefomgeving betreft, moeten we ons dus afvragen: Hebben we in de toekomst nog zeggenschap over ons eigen semi-digitale zelf? Zullen we met een Hololens onze virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app onze eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store onszelf upgraden? Wanneer software bepaalt wie je bent en wat je doet, hoe ziet zelfexpressie er dan uit? Laat je ‘de Cloud’ beslissen wat je doet, of ontwerp je je eigen algoritme waarmee je wordt aangestuurd? Het zijn vragen die nu nog erg abstract klinken, omdat we ons nog niet goed kunnen verplaatsen in ons toekomstige zelf. Toch willen wij in deze workshop nadenken over vormen van Responsible Innovation: innovatie die rekening houdt met onszelf, ons mens-zijn en waarin we niet zomaar ons digitale-ik in de vorm van big data verkwanselen aan commerciële bedrijven.

Tijdens Virtual (R)Evolution zal in een groep met 12 personen over deze vorm van innovatie nagedacht worden. Meld je aan door een mail te sturen naar Marjolein Winters: m.winters@smart-homes.nl. Deelname op volgorde van binnenkomst. Indien deze workshop overtekend is, zal die later in het jaar herhaald worden.